systemy

Tuesday, April 03, 2007

11 - Nástroje pro změnu ostrosti. K dispozici jsou tři volby - kapička pro rozostřování ostrých okrajů (potlačí se detaily), trojúhelník pro zostřování měkkých okrajů a prst pro rozmazávání obrazu (nástroj simuluje efekt tažení prstem po vlhké malbě).
12 - Sada tónovacích nástrojů. K dispozici jsou opět tři volby - Nástroj zesvětlení (špendlík s plnou hlavičkou), nástroj ztmavení (ruka) a nástroj houba pro změnu barevné sytosti plochy. Je-li obrázek černobílý (tj. v režimu stupňů šedi), slouží nástroj houba k zvyšování nebo snižování kontrastu. U nástrojů pro zesvětlení a ztmavení lze zvolit, se kterými oblastmi obrazu chceme pracovat - lze měnit např. jen střední tóny, stíny nebo naopak světla. Jako u jiných nástrojů, také zde lze volit velikost stopy.
13 - Nástroje pro práci s cestami. Ano, také Photoshop disponuje základními nástroji pro práci s vektorovou grafikou. Cestami lze vektorově definují různé objekty, které lze později libovolně měnit, převádět do výběrů nebo vyplňovat. Cesty přestavují velmi důležité a komplexní funkce, kterým se budeme věnovat v některým z příštích dílů seriálu. K dispozici je pero pro kreslení, magnetické pero, nástroj cesta od ruky a nástroje pro práci s kotevními body.

Labels: