systemy

Monday, April 02, 2007

nastroje

3 - Nástroj laso pro vytváření výběrů podle ruky. Ve skrytém menu jsou dále další podobné nástroje - mnohoúhelníkové laso pro výběry s přímými úseky hranice nebo magnetické laso, které vás automaticky povede podle hran obrazu. Způsob práce je podobný jako s lasem polygonálním, čili uživatel klikáním určuje body kterými má selekce procházet, ale nástroj sám tyto body propojuje čarou která podle nastavené citlivosti hledá v obrázku rozhraní objektu a pozadí.
4 - Nástroj kouzelná hůlka, kterým lze vybrat oblasti vybarevné podle tolerance nastavené v paletě volby kouzelné hůlky (zobrazí se dvojtým poklepáním na nástroj). Čím nižší hodnota tolerance se zadá, tím se vyberou podobnější barvy.
5 - Nástroj rozprašovač pro malování s měkkými okraji.
TIP: Chcete-li vytvořit rovnou čáru, stiskněte SHIFT, klikněte nástrojem na počáteční bod a pak až na koncový bod pomyslné přímky, která se dokreslí. Tato funkce funguje u všech kreslících funkcí.
6 - Nástroj štětec maluje podobně jako běžný štětec.
7 - Nástroj razítko klonuje část obrazu. Velmi užitečný nástroj, kterému se budeme věnovat později při probírání možností retuší. V skrytém menu je k dispozici dále nástroj razítko se vzorkem.

9 - Nástroj guma pro mazání částí obrazu. Nástroj guma umí mazat několika různými typy mazání - např. štětec, rozprašovač, tužka nebo blok. Mezi jednotlivými volbami se lze přepínat při stlačení klávesy SHIFT a kliknutí na ikonu nástroje.
10 - Nástroj tužka pro kreslení ostrými tahy. Skryt je standardně nástroj pro kreslení přímé čáry. Také zde palatí, že chcete-li vytvořit rovnou čáru, stiskněte SHIFT, klikněte nástrojem na počáteční bod a pak až na koncový bod pomyslné přímky, která se dokreslí.

Labels: