systemy

Sunday, July 29, 2007

Výsledek odstraňování nečistoty

Nyní přichází správná doba na praktické tipy. Ve spojení s klonovacím razítkem jich je pouze pár, ale právě o to jsou důležitější. Pokud kdekoliv v kresbě stisknete pravé tlačítko myši (na Macu také Control-tlačítko myši), objeví se dialog pro výběr tvaru štětce. Snadno tak můžete přepínat mezi nástroji a zbytečně se nevyrušovat.
Při retušování také volte nástroje s rozostřenými hranami. Například malé velikosti štětců mají ostré i jemné hrany, přičemž kresba štětcem s ostrou hranou nemusí působit dobře.
Pokud i přes tyto rady nevypadá retušované místo nejlépe, je třeba upravit krytí. Představte si, že máte na papíře kresbu. Pokud namočíte štětec do barvy a přejedete jím kresbu, zůstane za ním plná stopa. Pokud barvu rozředíte (vodou, ředidlem), bude pod stopou prosvítat původní kresba. Čím více barvu rozředíte, tím menší bude krytí. Podobně může fungovat také klonovací razítko. Pokud retušované místo navíc nahradíte z různých míst obrázku, bude výsledek lepší.
Volbu krytí naleznete ve volbách nástroje, kde ji můžete snadno měnit. To není úplně nejrychlejší, proto je výhodné mít ruku na numerické klávesnici, kde můžete mačkat číslice 1 - 9 a 0. Jak možná již chápete, 1 znamená 10% krytí, 9 znamená 90% krytí a 0 plné krytí, tedy 100 %.
Pro práci s klonovacím razítkem je naprosto nedostižný tablet, zejména s přítlakem. Úplně stačí například Wacom Graphire 2, který má sice poměrně malou plochu (velikosti pohlednice), ale slušnou citlivost. Přítlakem se může upravovat například krytí, což je výborné a výrazně to zrychluje práci.

Labels: