systemy

Monday, March 12, 2007

historie

John začal obcházet počítačové společnosti. Zastavil se i u Adobe, ti jej však při první schůzce přijali tak nějak neslaně nemastně, takže program nakonec skončil pod jménem Barneyscan XP jako dáreček ke skenerům značky Barneyscan. Tato spolupráce však trvala pouze krátce. Několik měsíců nato u Adobe přeskočila jiskřička, společnost se konečně rozhodla a roku 1988 byla s bratry Knollovými podepsána distribuční smlouva. První verze Photoshopu spatřila světlo světa v únoru 1990. Dalo by se s nemalou příměsí patosu zvolat, že "tehdy se zrodila legenda".
Nové verze následovaly v poměrně rychlém sledu. Přinášely stále nová a nová vylepšení, nové možnosti práce s obrazem, Photoshop se postupně stal standardem v nově se rodícím oboru DTP čili předtiskové úpravy. V září 1994 se objevuje Photoshop 3.0, o dva roky později verze 4.0, kterou lze dodnes s úspěchem používat. Další nové verze přicházejí vždy s přibližně dvouletým odstupem. V současné době aktuální sedmá verze byla vydána v dubnu 2002.
Příští, už poslední část seriálu Základy Adobe Photoshopu přinese přehled užitečných klávesových zkratek, nejrůznější tipy a triky i další zajímavosti vztahující se k tomuto programu.

Labels: