systemy

Saturday, September 09, 2006

Nástroje štětec & tužka

Tyto dva jsou základní kreslířské nástroje programu, nacházejí se v panelu nástrojů pod stejnou ikonkou. Photoshop 7.0 nabízí oproti starším verzím mnohem lépe konfigurovatelné štětce. Jejich základní nastavení vidíte v paletce voleb nástrojů:

V nabídce přednastavených štětců jsou standardně umístěny tři štětce (průhledný červený postřik, rozprašovač a štětec), které ukazují, co vše je možné se štětci v Adobe Photoshopu provádět. Zdaleka však neukazují všechno, jak uvidíme dále.
Ve vedlejším políčku Stopa volíme velikost štětce - od 1 do 2500 obrazových bodů. Dále je pak možné volit různé tvary a typy stop - těch verze 7.0 nabízí skutečně nepřeberné množství. Pokud vám nestačí ty, které vidíte ve spodním okénku, klikněte na ikonu malé černé šipky nahoře vpravo - objeví se nabídka, ve které můžete vybírat z kaligrafických, přírodních, suchých a mnohých dalších štětců. Ačkoliv v tomto ohledu Adobe ještě nedosahuje na profesionální kreslířské nástroje typu Corel Painter, v příštích verzích už může být všechno jinak - a dosavadní vývoj nasvědčuje tomu, že Adobe se snaží Corelu přiblížit.